1691557.jpg

1691166.jpg
Crackleraus-lakkapullo

Kommenteissa on kysytty, miten servettitöihin saadaan aikaan halkeillut pinta.

Tässä ohje siihen ja samalla pikaohje yleensä servetillä koristeluun:

Pohjamaalaa ensin purkki (anna kuivua), sen jälkeen maalaat sen lopullisella värillä.

Sekoita (esim. kertakäyttölautasella) pieneen määrään pohjamaalia haluamaasi väriä.
Maalaaminen kannattaa tehdä superlonista kierretyllä "tuputtimella" (kuva) tuputtamalla.
Anna kuivua.

Kun pinta on kuivunut kunnolla,  aletaan liimaamaan servettiä  (leikkaa servetti ensin kuvion ääriviivoja pitkin ja poista tämän jälkeen muut kerrokset, eli käytä vain päällimmäinen kerros servetistä).

Aloita liimaaminen laittamalla ohut kerros liimaa purkin pintaan kohtaan, mihin ajattelit kuvion keskikohdan, paina siihen servetti ja lisää sen jälkeen pienin aluein liimaa purkille kuvion reunoja kohden ja "silitä" serverttiä paikoilleen. Käytä liimaamiseen askarteluliikkeistä ja monista tavarataloista saatavaa tähän tarkoitukseen soveltuvaa liimaa (kuva) sekä jäykkää sutia (kuva), joka on suht kapea ja litteä.

Kun olet saanut kuvion kauttaaltaan liimattua, tuputa vielä liimasudilla "vastakarvaan" reunat, varmistaaksesi, että servetti ei ole mistään kohden irti.

Vedä sitten uusi liimakerros kauttaaltaan servetin päälle.

Kun liima on kuivunut, tasoita pintaa esim. peukalolla hieroen (itse käytän pientä muovipulloa), pienet ylimäääiset rypyt tasoittuvat näin.
Anna kuivua.

Sitten työ onkin enää lakkausta vaille. Lakkaa purkki myös sisäpuolelta. Riippuu käytöstä, pitääkö purkki lakata useampaan (kuitenkin vähintään kahteen) kertaan. Lakkasutina hyvä on iso pyöreäharjaksinen suti (kuva).
Anna työn kuivua huolella.

Vanhan näköinen/halkeillut pinta

Mikäli haluat halkeilleen pinnan, maalaa ensin tummalla pohjavärillä, sen jälkeen
grackleerauslakka,
tämän jälkeen pintaväri. Pintaväri pitäisi saada pintaan yhdellä vedolla, sillä se alkaa halkeilla melkein välittömästi. Käytä maalauksessa sutia! Tästä eteenpäin jatkat normaalisti servetin laitolla.

Vinkki!

Jos aikoo tehdä servettitöitä paljon, kannattaa käydä maalikaupassa.  Itse käytän pohjamaalina
matta Sisä 2 vesiohenteista luonnonvalkoista pohjamaalia ja viimeistelylakkana vesiohenteista puolikiiltävää Kaluste Kiva-kalustelakkaa. Näin harrastus tulee huomattavasti halvemmaksi, kun ostaa vain värilliset maalit "oikeita" askarteluliikkeistä saatavia.
zwani.com myspace graphic comments