1638507.jpg
Daniil on saanut "kärpäsen" mummulta ja yhdessä me paljon tehdäänkin kuvausretkiä


Ensimmäisen digikamerani ostin jouluksi 2003, ja siitä alkaen sitten olenkin ollut ns. koukussa valokuvaamiseen.

Ensimmäinen kamerani oli Fujin FinePix A310 (kuvassa), eli aivan peruspokkari. Mitään en silloin kameroista, enkä kuvaamisesta ymmärtänyt, joten kameran osto oli helppo; ensimmäinen käteen sopiva.

Ai että, kun oli kiva ottaa valokuvia, kun heti näki tuloksen. Kyllä niitä sitten räpsittiinkin, ja yhtään kuvaa ei ensin alkuun malttanut heittää "roskakoriin". Varmaan monelle aloittelijalle tuttu tilanne!

Kamerani säädöistä en oikein mitään ymmärtänyt, mutta ei sillä väliä, kamera vaan lauloi.
Teetin sitten ensimmäiset paperikuvatkin ja niitä katsellessa ihmettelin kuvien huonoa laatua. Ajattelin, että kamera vaan on niin huono, ei voi mitään. Rupesin kuitenkin tutkimaan ohjekirjaa vähän tarkemmin ja kävin kirjastossakin lainaamassa aihetta koskevaa luettavaa, ja niistähän se vian syy löytyikin. Olin tietenkin valinnut kaikkein huonomman laadun, jotta saisin kortille mahtumaan paljon kuvia, enkä ymmärtänyt, että tämä tietenkin näkyy sitten kuvissa näin. Varmaankin myös tuttu tilanne monille.
Asetukset uusiksi ja jo rupesivat kuvatkin paranemaan (laadullisesti).

Kuvankäsittelyä en tällöin vielä harrastanut, kuvat koneelle ja siinä se.

Kamera on ollut kestävä ja muutenkin ihan ok., on vieläkin pojan perheellä käytössä.

Mutta minulla tietenkin nälkä kasvoi syödessä ja halusin lisää ominaisuuksia kameraani heti, kun aloin kuvaamisesta jotain ymmärtämään.

Niinpä seuraavana syksynä sitten ostin uuden kameran: Panasonic Lumix DMC-FZ20. Siinä oli pitkä zoomi (10 kert.) ja käsisäädöt, joiden vuoksi lähinnä uuden kameran ostinkin.

Tämä kamerani olikin sitten jo aivan eri luokkaa, kuin aikaisempi, juuri tuon zoomin ja säätöjensä ansiosta. Kamera oli myös kooltaan isompi (pienen järkkärin kokoinen), joten kuvaaminen oli vakaampaa, kuin pikkukameralla.

Luin käyttöohjetta ja muuta asiaa koskevaa kirjallisuutta ja opettelin kuvaamaan käsisäädöillä. Ostin kameraan jopa ulkoisen salamankin. Polarisaatiosuodin oli myös oiva ostos.

Innostuin aina vaan enemmän kuvaamisesta. Pienikin hetki vapaata, niin aina piti lähteä johonkin päin näppäilemään.
Kannoin kirjastosta metritolkulla valokuvaamista koskevia kirjoja ja opinkin jotain kuvaamisen saloista. Tosin niitä ei juurikaan muista, kun tilanteet tulevat usein niin äkkiä.

Tällä kameralla sitten kuvailinkin aina viime vuoden (2007) kevääseen.

Samoihin aikoihin tämän toisen kameran oston kanssa innostuin myös käsittelemään kuviani. Ensin minulla oli joku vanha Corelin ohjelma, jolla opettelin perusteet. Sitten hommasin Photoshop 5,5:n ja taas kirjoja kasapäin ja  pikkuhiljaa opin lisää asioita. Nykyisin olen päivittänyt Photoshoppini CS2:een, ja lukenut varmaan kaikki kirjaston vähänkään aihetta koskettavat kirjat.

Viime keväänä siis ostin taas uuden kameran, yksi syy siihen oli vanhan kamerani ainoa puute, kuvaaminen RAW-muodossa. Vanhassa kamerassa ei ollut tuota mahdollisuutta. Nykyisinhän jo varsin monessa pokkarissakin on tuo mahdollisuus, mutta olin ajatellut, että seuraava kamerani olisi järkkäri. Niinpä sitten ostin ihan harrastajatason järkkärin Canon EOS400D:n.
Nykyisin kuvaan periaatteessa kaikki kuvani RAW-muodossa, silloin pystyn mm. pelastamaan monet yli- tai alivalottuneetkin kuvat.

Vanha kameranikin on toki vielä käytössä varakamerana, enkä siitä luovukaan, on niin hyvä kamera.

Olen vuoden käytön jälkeen enemmän kuin tyytyväinen kameraani.

Canoniin olen ostanut kaksi putkea kitin (18-55mm) lisäksi eli 50mm ja 75-300mm. Nämä eivät tietenkään ole mitään ammattitason putkia, mutta riittävät minulle tällä hetkellä.
(Lisäys: 29.7.08 "putkikokoelmani" kasvoi Sigman 70mm 1:2,8 DG Macrolla)

Nykyisin, menen melkein mihin tahansa, minulla on aina kamera mukana. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin ja missä sattuu kohdalle just se tilanne, mistä vois näpsästä vaikka Vuoden luontokuvan :-D

Valokuvaamisen myötä olen oppinut näkemään luonnonkin aivan uudesta näkökulmasta.
Suosittelen tätä harrastusta muillekin!


zwani.com myspace graphic comments