Nämä luontokuvat on otettu vuokraamallamme mökillä Iisalmessa. Kissaniemi oli oikein mukava mökki, voisi vuokrata vaikka koko kesäksi. Paikan isäntä oli oikein lupsakka "savolaisukko".

Klik!

Aamulla auringon noustessa maisemat olivat tosi kauniit, vaikka traktorin tekemät lumikasat yrittivätkin pilata näkymät.


Klik!

Aurinko kimalteli puiden oksilla.


Klik!

Suksillakin oli joku ollut liikkeellä.


Klik!

Penkki odotteli istujia.


Klik!

Pielavedellä poikkesimme katsomassa Lepikon torppaa, joka on presidentti Kekkosen synnyinkoti.
Täällä kuvia sisältä (eivät omia).

Kekkosen kertomaa täällä.

-----


Tasavallan presidentti Urho Kekkosen (1900–1986) isä, metsätyönjohtaja (tukkiasioitsija) Juho Kekkonen hankki Lepikon torpan perheensä asuinsijaksi kesällä 1900 ja muutti vaimonsa Emilian kanssa Mikkelistä Pielavedelle.

 

Vuoden 1900 syyskuussa Kekkosen perheeseen syntyi poika, joka sai kasteessa nimen Urho Kaleva. Kekkoset asuivat torpassa vuoden 1906 loppupuolelle. Silloin perhe muutti isän metsätyömaiden perässä ensin Kuopioon, sieltä Lapinlahdelle, Iisalmeen ja vuonna 1911 Kajaaniin.

Kekkonen vietti lapsuutensa kuusi ensimmäistä vuotta Pielavedellä. Hän on kirjoittanut itse torpan vieraskirjaan: "Tämä on Lepikon torppa, minun syntymäkotini. Niillä eväillä, jotka olen saanut kodistani, vanhemmiltani ja heidän ystäviltään ja sekä elämänympäristöstäni vuosisadan alussa, olen elämässä selvinnyt. Urho Kekkonen."

Lepikon torpan tupa oli aluksi savupirtti, mutta ennen Urho Kalevan syntymää isä Juho oli rakentanut taloon savupiipullisen uunitakan.

(Lainaus Helsingin Sanomista)


Sisälle torppaan emme päässeet, koska aukioloajat ovat nämä, mutta
Harakka ei tuosta lannistunut, vaan kamera lauloi mökin ikkunan takana.


Klik!

Lepikon torpan savusauna


Klik!

Vanha "vinttikaivo"

Aitaan kaiverrettu nimi.

Seuraavalla kerralla lisää!