Olimme sisareni kanssa eilen pienellä valokuvausreissulla ja seuraavassa satoa yhdestä kohteestamme, eli Sastamalan keskiaikaisesta, Pyhän Marian kirkosta. Osa kuvista on otettu jo edellisenä päivänä vieraillessani siellä mieheni kanssa.
Sisäkuvat varsinkaan eivät ole kovin tarkkoja, johtuen huonosta valaistuksesta ja käsivaralla kuvaamisesta, mutta toivottavasti jonkinlaisen kuvan saa tuosta vanhasta, kauniista kirkosta, joka avasi ovansa myös tiekirkkona. Klikkaa kuvia, jos haluat nähdä ne isompana.
Nykyinen Pyhälle Marialle omistettu kirkko rakennettiin 1300-luvun alkupuolella. Kirkkoa rakennettiin vuosikymmeniä. Kivet tuotiin lautalla Pirunvuorelta (laitan Pirunvuorella käynnistä kuvia myöhemmin).
Kirkon käyttö säännöllisten jumalanpalvelusten pitämiseen lopetettiin v. 1913, mutta edelleen kirkossa vihitään pareja ja pidetään mm. vanhan musiikin festivaalit Sastamala Gregoriana.


Tässä 1270-80 luvuilla rakennetun Luukkaan kappelin perustuksen jäännöksiä.

Kellotapuli on rakennettu v. 1792

Kirkossa on maalattia, joten morsiamen ainakin täytyy suojata pitkät helmansa hyvin.

Kirkon alttaritaulun on vuonna "1749 lahjoittanut arvossapidetty Johan Lundvijk ja hänen puolisonsa Cunnian sukuinen Magdalena Möller, Jumalalle cunniaxi ja Karkun emäkirkon Caunistuxexi ja ovat sen omalla rahallansa ostaneet"

Mm. takaseinällä olevat pyhäinkuvat ovat kirkon vanhimpia esineitä, niitä on 16 ja ne on valmistettu 1300 - 1400 luvuilla.

Tässä yksi niistä.

Kirkko sijaitsee Karkussa, Rautaveden rannalla.

Kirkon rahoja on säilytetty tässä arkussa.

Vanha, 1600-luvulta oleva saarnastuoli.

Kivinen kastemalja, joka on vanhimpia Suomessa, on 1400- luvulta

Tiimalasien ikää en löytänyt.

Tällä vempeleellä kuljetettiit vainajat haudan lepoon.

Tässä vähän dramaattisempi kuva portilta.

Hautausmaalta löytyy mm. mielenkiintoisia vanhoja hautamuistomerkkejä.
Kommentit